\
 
 Home
 Chi Neng Qigong  Ki-training  Beweegcoach  Reizen  & ZichtBahr Fotografie 
 
  Cursussen & Workshops
  Wie ben ik
  Contact & Aanmelding
  Testimonials
  Links
 

 

 

 

René van Luijn

 

 

 

door mijn overleden man René van Luijn geschreven :

Mijn eigen ervaring met Chi Neng Qigong.

Chi Neng Qigong heeft mijn overtuiging bevestigd dat het mogelijk is je ongekende potentieel te ontwikkelen en te benutten. Door mijn eigen positieve ervaring en omdat ik het zo bijzonder vind wil ik dit graag door geven.

 

 


Al jong was ik geboeid door oosterse wijsbegeerte en alternatieve geneeswijzen. 17 jaar beoefende ik diverse krijgskunsten, waaronder tien jaar Aikikai- en Ki-aikido.
Ik volgde de opleiding tot polyenergetisch therapeut (alternatieve psychotherapie) en een jaar Nei-zelfrealisatie.

Met Joost Seenkamer (nationaal coach) en Jeroen Kamil (Osteopaat, NGF fysiek begeleidings team) geef ik Chi Neng Qigong en Ki-training speciaal voor golfers, tijdens workshops die we in binnen- en buitenland organiseren.

Na ruim 20 jaar vind ik het nog steeds bijzonder om te ervaren hoe je met minimale inspanning optimale ontspanning en resultaat kunt verkrijgen. Om dit door te geven en hier ook zelf in verder te groeien en mee bezig te zijn, is mijn passie

Na een lange weg in de medische wereld door Cystic Fibrosis (taaislijmziekte), waardoor ik dag en nacht extra zuurstof nodig had, ontdekte ik Chi Neng Qigong. Door het intensieve en dagelijkse beoefenen hiervan, was ik vrij van de extra zuurstof, heb ik geen longontstekingen meer gehad en is de kwaliteit van mijn leven gigantisch verbeterd.

'Volgens de artsen was in 2002 alleen longtransplantatie nog een optie. Ik heb aangeboren Cystic Fibrosis (taaislijmziekte), waardoor ik nog één long heb. Inmiddels bestaat die voor het grootste deel - vanwege vele longinfecties - uit littekenweefsel, waardoor dat gedeelte niet meer functioneel is. Omdat mijn reserves op waren, kon een verkoudheid al fataal zijn. Toch was ik ervan overtuigd dat er op energetisch gebied nog voldoende mogelijkheden waren. Van nature heb ik mij ook altijd gericht op mijn mogelijkheden in plaats van op mijn beperkingen. 

 

 


Nadat ik met Chi Neng Qigong begonnen was, was ik vier maanden later door intensieve dagelijkse oefening en nog een zesdaagse met Luke Chan, vrij van de extra zuurstof, terwijl ik daar tien maanden dag en nacht afhankelijk van ben geweest en medisch gezien niet meer zonder zou kunnen. Natuurlijk heb ik ook mijn ups en downs en kan het er in mijn lichaam door de ontgiftende werking van Chi Neng soms erg heftig aan toe gaan. Maar sinds ik met Chi Neng ben begonnen, heb ik geen longontsteking meer gehad.

Het is voor mij noodzakelijk veel te bewegen om mijn longen schoon te houden. Door Chi Neng maak ik efficiënter gebruik van mijn lichaam. Omdat ik meer vanuit ontspanning beweeg dan voorheen kost alles minder moeite en zuurstof.
Ik ben me veel bewuster geworden van mijn lichaam, sta meer in mijn kracht, heb veel meer weerstand en herstel sneller na inspanning. Sinds ik met Chi Neng begonnen ben is mijn gezondheidstoestand stabiel en zelfs vooruitgegaan en is mijn levenskwaliteit, ondanks mijn fysieke beperking, gigantisch verbeterd.

Mijn vrouw en ik zijn zelfs met klimmen begonnen. Ik heb dan wel extra zuurstof nodig vanwege de inspanning (en een 20 meter lange zuurstofslang om naar boven te kunnen klimmen), maar zonder Chi Neng Qigong had ik hier überhaupt nooit aan kunnen beginnen.'