Home
 Chi Neng Qigong  Ki-training  Beweegcoach  Reizen  & ZichtBahr Fotografie 
 
  Cursussen & Workshops
  Wie ben ik
  Contact & Aanmelding
  Testimonials
  Links
 


Wat is Chi Neng Qigong?
(spreek uit: tsjie neng tsjiegong)

Chi Neng® Qigong (Zhineng Qigong) is een bewegingsleer die is ontwikkeld door een Chinese arts en staat voor "bewust bewegen". Met als oorspronkelijk doel om zieke mensen te helpen bij hun genezingsproces. Het zijn eenvoudige, effectieve oefeningen die de energiebanen openen, het lichaam losmaken en ontspannen en de geest tot rust brengen.

De basisoefening , de Lift Chi Up and Pour Chi Down, van Chi Neng Qigong is gemakkelijk te leren en neemt ongeveer twintig minuten in beslag. De rustige, ritmische bewegingen zijn prettig om te doen en geven je weer nieuwe energie. Ze maken je lichaam sterk en soepel, verbeteren je concentratievermogen en versterken je immuunsysteem. Ze verlagen stress en werken zeer ontgiftend.

We zijn in deze maatschappij vaak sterk naar buiten gericht. Je leert voelen waar je grenzen liggen. Zo kom je tot jezelf en kun je weer opladen. Chi Neng brengt licham en geest in een gezonde balans.

Soepel stromend in balans

Chi Neng Qigong en Ki training helpen op het gebied van persoonlijk energiemanagement.

 


Chi Neng Qigong voor kinderen

Door middel van korte eenvoudige oefeningen kunnen kinderen leren zich   beter te focussen, rustiger te worden en meer zelfvertrouwen te krijgen. Ze voelen zich goed in lichaam en geest en kunnen op een prettige manier met anderen omgaan.

De basisoefeningen van Chi Neng Qigong voor volwassenen zijn op maat gesneden voor kinderen: ze zijn korter, makkelijker en vaak ondersteund door een liedje. Er is een speciale kinder Chi Neng CD ontwikkeld, die ook tijdens de lessen wordt gebruikt. Hierop staan oefeningen voorkinderen tussen de vier en vijftien jaar. Tijdens de les worden deze oefeningen afgewisseld door iets creatiefs.

 

Voor wie

Het is geschikt voor iedereen, kinderen, volwassenen en ouderen. Tevens kunnen mensen die (chronisch) ziek zijn of blessures hebben de oefeningen prima doen want je hoeft er niet fit voor te zijn.

Wanneer je je levenskwaliteit en sportprestaties wilt verbeteren, beter zou willen ontspannen en gezonder en vitaler wilt worden, is Chi Neng Chigong een goede investering in jezelf.

 

 

 


Chi Neng Qigong & sport

Ook bij de beoefening van sport kan het effect door Chi Neng Qigong groot zijn.

Bij golf bijvoorbeeld hebben zowel beginners als professionele spelers ervaren, dat er een duidelijk verschil waarneembaar is; meer concentratie en innerlijke rust en een betere balans.
Omdat door Chi Neng het schoudergebied en de onderrug soepeler worden komt er meer kracht en souplesse in de beweging.

Bij Chi Neng Qigong is de focus naar binnen gericht, met de intentie om van binnenuit naar buiten te bewegen.

Het uiteindelijke doel is het bereiken van de zogenaamde ' Body-Mind connectie'. Je denken, voelen en handelen worden één (flow). Je lichaam bewegen als één geheel, volledig bewust en moeiteloos. De meest optimale en natuurlijke toestand die we allemaal graag willen ervaren.

In het begin voer je de Chi Neng oefeningen vooral uit op spierkracht. Maar als je het langer beoefent, ervaar je dat je dat uiteindelijk doet vanuit een innerlijke kracht. Spanning maakt plaats voor ontspanning. Je lichaam beweegt dan als eenheid, waarbij de kracht verdeeld wordt over je hele lichaam. Zeer effectief ter preventie van blessures en/of het verbeteren van je sportprestaties.